jakie surowce w kosmetykach?

Zapraszamy do dyskusji osoby zainteresowane kosmetykami, urodą, kosmetologią i nowinkami z branży beauty. Podzielcie się swoimi doświadczeniami.
Awatar użytkownika
Natalia-80

jakie surowce w kosmetykach?

Post autor: Natalia-80 »

Hej! Jestem bardzo ciekawa, czy są jakieś surowce kosmetyczne, które szczególnie lubicie w waszych produktach do pielęgnacji? Może to oleje kosmetyczne, masła, glinki albo coś innego? Dla mnie muszą to być przede wszystkim surowce naturalne, bo właśnie naturalne kosmetyki staram się wybierać na co dzień. Jak to u was wygląda? Chętnie poczytam to i owo :P
Bella

Re: jakie surowce w kosmetykach?

Post autor: Bella »

U mnie ostatnio mega sprawdza się trehaloza. W sumie dowiedziałam się o niej dopiero ostatnio, gdzieś czytając na jakichś forach. Tutaj jest dokładnie, czym jest: https://wytworniamydla.pl/trehaloza-ide ... nej/b_fkyj. Do tej pory moim ulubionym składnikiem kosmetyków był kwas hialuronowy, ale w tym momencie dużo bardziej polubiłam właśnie trehalozę. Zdecydowanie lepiej nawilża moją skórę - i to tak na dłużej, nie na parę godzin. Ponoć działa też antyoksydacyjnie i chroni przed promieniowaniem UV, ale tego nie mogę do końca zweryfikować. Fajnie redykuje też wszelkie podrażnienia i zaczerwienienia. Jak tylko nałożę jakiś produkt z trehalozą, to czuję, jakbym miała taki bardzo delikatny opatrunek na skórze. W tej kwestii działa dużo lepiej niż inne znane mi surowce.

Jeżeli chodzi o inne składniki, to poza wspomnianą trehalozą i kwasem hialuronowym, to uwielbiam też wszelkiego rodzaju oleje. Moim zdaniem najlepszy jest olej z pestek moreli, olej marchewkowy i olej rzepakowy. Nie przepadam za tymi najbardziej znanymi, takimi jak olej arganowy czy makadamia. Moim zdaniem są po prostu przereklamowane. W pielęgnacji cery lubię też hydrolaty i używam ich zamiast toniku. To taka naturalna alternatywa. Mogłabym do tego dodać też napary ziołowe, którymi przemywam skórę i włosy, np. zwykła czarna herbata, rumianek, szałwia lekarska i mięta. Do kąpieli dodaję sól morską z naturalnymi olejkami eterycznymi (taką mieszankę robię sama). Sporo tego u mnie. Właściwie chyba to nie mam takiego jednego składnika, który byłby idealny w pielęgnacji zarówno skóry twarzy, ciała, jak i włosów. Wszystko ma swoje wady i zalety.
Petarda

Post autor: Petarda »

Ja od dawna przerzuciłam się na kosmetyki z naturalnym składem obecnie bardzo fajnie mam z bielendy diamentowe lipidy. Może któraś z was stosuje je ? ja jestem bardzo zadowolona . A co do składu to bardzo mi odpowiada
Makumba25

Post autor: Makumba25 »

W pielęgnacji włosów istnieje wiele składników, które odgrywają kluczową rolę w poprawie ich stanu i zdrowia. Jednym z najważniejszych składników jest keratyna. Jest to naturalne białko obecne w ludzkich włosach, które stanowi podstawową część ich struktury. Keratyna jest niezbędna do utrzymania siły, elastyczności i ochrony włosów. Więcej informacji znajdziecie o niej tutaj https://polskieblogikosmetyczne.pl/kera ... wac/b_jctg Oprócz keratyny, inne składniki odgrywają istotną rolę w pielęgnacji włosów. Jednym z nich jest olej arganowy. Ten cenny olej, pozyskiwany z orzechów arganowych, jest bogaty w witaminę E i kwasy tłuszczowe. Działa on nawilżająco, odżywczo i wzmacnia włosy, nadając im zdrowy wygląd i chroniąc przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem czynników zewnętrznych. Innym istotnym składnikiem jest aloes. Wyciąg z aloesu zawiera enzymy, aminokwasy i witaminy, które wspierają zdrowie skóry głowy, nawilżają włosy i redukują łuszczenie się skóry. Dzięki właściwościom łagodzącym aloes pomaga w zmniejszeniu podrażnień i stanów zapalnych, tworząc sprzyjające warunki dla zdrowego wzrostu włosów. Olej kokosowy to kolejny składnik często obecny w produktach do pielęgnacji włosów. Zawiera kwasy tłuszczowe, które penetrują włosy, nawilżają i wzmacniają ich strukturę. Dodatkowo olej kokosowy zapewnia ochronę przed utratą wilgoci, co przyczynia się do redukcji łamliwości i suchej skóry głowy. Kwas hialuronowy, znany z właściwości nawilżających, odgrywa ważną rolę w pielęgnacji włosów. Choć powszechnie stosowany w kosmetyce skóry, jest również skutecznym składnikiem w produktach do pielęgnacji włosów. Pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawilżenia, co sprawia, że włosy są bardziej elastyczne i gładkie.
Basia23

Post autor: Basia23 »

Myślę, że ważne jest to, aby kosmetyki miały naturalny skład. W ten sposób nie wprowadza się szkodliwej chemii do środowiska i organizmu. Jeśli miałabym polecać jakieś konkretne, to na pewno byłyby to kosmetyki od Herbapol Polana, za które przy okazji się nie przepłaci
Sławomir

Post autor: Sławomir »

Polecam Wam wszystkim sprawdzić stronę https://ziololek.pl/produkt/sal-ems-factitium/ , na której znajdziecie ofertę internetowego sklepu z dermokosmetykami, lekami i suplementami diety. Co Wy sądzicie o ofercie tego sklepu?
ODPOWIEDZ