skuteczna antykoncepcja, jaka?

PMS, bóle miesiączkowe, czyli zmora każdej kobiety. Jak przetrwać okres, w jaki sposób pozbyć się bólu? Możesz polecić dobry patent? Napisz o nim!
Awatar użytkownika
zaman

skuteczna antykoncepcja, jaka?

Post autor: zaman »

Takie właśnie mam pytanie. Jaka według was jest skuteczna antykoncepcja? Może coś doradzicie. Chcę się zorientować zanim do gina się wybiorę.
Awatar użytkownika
izka01

Re: skuteczna antykoncepcja, jaka?

Post autor: izka01 »

Metody antykoncepcyjne są różne. Oczywiście ginekolog decyduje jaka dla danej kobiety będzie odpowiednia. Ja na przykład stosuję tabletki i bardzo dobrze się po nich czuję.
Awatar użytkownika
argentynka

Post autor: argentynka »

Tabletki są najsztuczniejsze. Ale też najbardziej inwazyjne dla organizmu.
Awatar użytkownika
zaman

izka01 pisze: ↑21 maja 2020, 14:37 Metody antykoncepcyjne są różne. Oczywiście ginekolog decyduje jaka dla danej kobiety będzie odpowiednia. Ja na przykład stosuję tabletki i bardzo dobrze się po nich czuję.
A długo je stosujesz, nie zapominasz bo to regularnie raczej trzeba brać?
Awatar użytkownika
izka01

@zaman na początku trochę się obawiałam, bo to jednak trzeba sobie wyrobić nawyk. Przypomnienie w telefonie załatwia sprawę :) Stosuję je już ponad rok, coś takiego. To nie stosowałaś żadnej takiej stałej metody rozumiem?
Awatar użytkownika
zaman

izka01 pisze: ↑23 maja 2020, 20:43 @zaman na początku trochę się obawiałam, bo to jednak trzeba sobie wyrobić nawyk. Przypomnienie w telefonie załatwia sprawę :) Stosuję je już ponad rok, coś takiego. To nie stosowałaś żadnej takiej stałej metody rozumiem?

a to faktycznie z tym telefonem i tabletki to chyba dobre na początek. A jakie ty przyjmujesz?

fotele rozkładane dla dzieci do spania
Awatar użytkownika
izka01

@zaman tak jak mówię, z systematycznością problemu nie ma :) Co do tabletek to ja mam akurat belarę, dodam że to są moje pierwsze tabletki. Mają małą dawkę hormonów i są dobrze tolerowane. Nie wiem jak znosisz pms, bo wcześniej to miałam z tym problem mówiąc szczerze. Przy tabletkach jak ręką odjął. To też duży plus.
Awatar użytkownika
zaman

@izka01 dzięki, dużo więcej już wiem, a pms to też mi dokucza. Piersi zawsze mnie bardzo bolą, są takie tkliwe, do tego ból brzucha i krzyż też boli. My kobiety to przechlapane mamy z tym, nie sądzisz?
Awatar użytkownika
izka01

zaman pisze: ↑26 maja 2020, 22:18 @izka01 dzięki, dużo więcej już wiem, a pms to też mi dokucza. Piersi zawsze mnie bardzo bolą, są takie tkliwe, do tego ból brzucha i krzyż też boli. My kobiety to przechlapane mamy z tym, nie sądzisz?
Oj tak, pms może nieźle zdezorganizować dzień. Tym bardziej się cieszę, że już nie mam tego problemu przy tabletkach. A tak w ogóle nie ma za co, jeśli pomogłam to się cieszę.
Awatar użytkownika
zaman

@izka01, jeszcze raz dziękuję.
Awatar użytkownika
paralaksa

Post autor: paralaksa »

Różnie to w życiu bywa, dlatego ja się zabezpieczam, ale wiecie jak to jest... czasami zapomnimy pigułki anty czy coś i niestety klapa. Dlatego w takiej sytuacji warto mieć możliwość zamówienia pigułek wczesnoporonnych https://wszystko-o-aborcji.pl/
Awatar użytkownika
Zefirka

Post autor: Zefirka »

Jeśli stosujemy odpowiednio to każda jest skuteczna. Trzeba sie po prostu wybrać do swojego lekarza a on już będzie wiedział jaką antykoncepcję nam przepisać https://antykoncepcjanamiare.pl/jak-roz ... koncepcji/ Jak powiemy mu o wszystkich naszych dolegliwosciach ,przebytych chorobach to z pewnością szybciej dobierze nam tą odpowiednią.
Awatar użytkownika
kisianka

Post autor: kisianka »

Jest wiele metod antykoncepcyjnych, ale jaką jest dla nas najlepsza to wszystko zależy od wyników badan i naszego organizmu. Ja najbardziej chciałam tabletki bo wydawały mi się oczywistą i prostą sprawą jeśli chodzi o ich przyjmowanie. No i tak było, mam teraz tabletki vines i śmiało mogę powiedzieć że czuje się po nich rewelacyjnie.
Awatar użytkownika
Jakub99

Post autor: Jakub99 »

Najskuteczniejsza zdecydowanie jest wazektomia. Mam wrażenie, że coraz więcej mężczyzn się na nią decyduje z własnego wyboru. Jeśli i Wy chcecie isć w tym kierunku, to w pierwszej kolejności powinniście zajrzeć do https://lekarzebezkolejki.pl//blog/waze ... yzn/w-1119 i tam poszukać szczegółowych informacji na ten temat. To poważna rzecz, sami się o tym przekonajcie.
Awatar użytkownika
pamela

Post autor: pamela »

Tak z tym że to raczej radykalne rozwiązanie, nie dla tych którzy planuję jeszcze dzieci za rok, dwa czy trzy lata. Dla takich osób jak ja lepsze są chyba tabletki a tu https://antykoncepcjanamiare.pl/antykon ... ec-plinta/ widziałam bardzo ciekawy wywiad z panią profesor na temat antykoncepcji
Megmęd

Post autor: Megmęd »

Cześć dziewczyny!
Prowadzę badania o tym, dlaczego chcemy zostawać mamami, szukam kobiet z wynikami badań amh, estradiolu i testosteronu ;)
Każda wypełniona ankieta to dla mnie super pomoc i wielka radocha ;D

Pomóżcie skończyć mi magisterkę <3

https://ankiety.uksw.edu.pl/index.php/926257?lang=pl
Awatar użytkownika
florcia

Post autor: florcia »

Antykoncepcję to dopiera dla Ciebie ginekolog, po wykonaniu badań, rozmowie itp. Także bardzo dużo tutaj zależy od naszego organizmu, ale warto tutaj też mieć swoją wiedzę odnośnie antykoncepcji, żeby zadawać konkretne pytania naszemu ginekologowi. Zajrzyj sobie na https://antykoncepcjanamiare.pl/5-pytan ... e-doustna/ , bo znajdziesz tam wiele cennych różnych wskazówek.
Awatar użytkownika
mordka31

Post autor: mordka31 »

Powiem Wam szczerze, że mi długo zajęło dotarcie do dobrego lekarza plus wybranie najlepszje antykoncepcji. Teraz jedynie martwi mnie dostanie recept. Następny termin wizyty mogę mieć dopiero na wrzesień, a szczerze mówiąc nie widzi mi się chodzić co miesiąc prywatnie tylko w tym celu ;/ moja znajoma poleciła mi przychodnie internetowa dimedic. podaje Wam link do strony https://dimedic.eu/pl/dimedic/registrat ... ruth.z3854 Rejestrując się z tego linku jest 25zł zniżki nalicza się automcznie. W dimedic lekarz cie skonsultuje i dostaniesz recepte, kiedy tylko trzeba. Świetne rozwiązanie i będe je testować w tym miesiącu.
Aśka

Post autor: Aśka »

Antykoncepcja bywa zawodna, a w naszym kraju nie ma co liczyć na pomoc. Dobrze, że chociaż w Czechach można dostać należyte wsparcie. Tam prawo jest znacznie bardziej liberalne i dopuszcza przerwanie ciąży do kilkunastu tygodni. Wystarczy przekroczyć granicę i po 5 kilometrach jest klinika Stonava, gdzie legalnie można usunąć ciążę.
ODPOWIEDZ