Uwielbiam czosnek,mimo ,że niezbyt ładnie pachniemy po jego spożyciu.jest nie tylko zdrowy,ale potrawom dodaje jakieś takiej magii kulinarnej.Warto go stosować.
Polecam Ci rzucić okiem może na czosnek niedźwiedzi. Ja często robię sobie zapasy i potem zaprawiam. Jeżeli zastanawiasz się jak przechowywać obrany czosnek to wystarczy, że włożysz go do słoika i zalejesz np. olejem z dodatkiem przypraw. U mnie sprawdza się to w 100%. Z rodzinką uwielbiamy dodawać czosnek to praktycznie większości dań słonych. Świetnie np. smakuje w spaghetti lub jako dodatek do warzyw na patelnie.
Czosnek rzeczywiście powinien częściej gościć na naszych stołach.Nie dość ,że ma świetny smak to jeszcze jest bardzo zdrowy - ma olbrzymi wpływ na naszą odporność.Na jednym z blogów, gdzie poruszane są min. tematy kulinarne - http://wiolaradzi.pl/ znalazłam ciekawy przepis na nadziewane muszle makaronowe. Zmodyfikowałam go dodając czosnek - bardzo dobra potrawa. polecam